Dostupni linkovi

Odložen novosadski Cinema City


Početak šestog "Sinema sitija" pomeren je za 29. avgust, a primarni razlog nedostatak novca. Od potrebnih 30 miliona, obezbeđene su dve trećine.

Za to, objašnjava direktor Miloš Ignjatović, postoje dva razloga: nedostatak novca, kao primaran, i prebukiranost kraja juna i početka jula kulturnim zbivanjima, kao sekundaran.

“Za festival nam je potrebno oko 30 miliona dinara, a do sada smo uspeli da obezbedimo otprilike dve trećine tog novca”, precizira Ignjatović za "Novosti". “S druge strane, tek su završeni ‘Sterijino pozorje’ i ‘Zmajeve dečje igre’, ‘Exit’ samo što nije počeo, pa nije loše izmestiti se iz te svojevrsne gužve.

Kada je o novcu reč, praznina u planiranom budžetu posledica je činjenice da festival, za razliku od prethodnih godina, na nedavnom konkursu novosadske administracije za finansiranje kulturnih projekata, nije dobio ni jedan dinar.

“Kada smo 2008. ustanovili festival sa sadašnjim nazivom i konceptom, od gradske administracije, na čijem čelu je bila Maja Gojković, dobili smo 20 miliona, a narednih godina, dok je grad vodio Igor Pavličić, po deset”, kaže Ignjatović. “Za ovogodišnji izostanak pomoći nismo dobili nikakvo objašnjenje. Gradonačelnik Miloš Vučević je, istina, najavio da će, posle rebalansa gradskog budžeta, greške biti ispravljene, možda će se to i dogoditi.”

Za razliku od prethodnih godina, pomoć nije stigla ni od republičkog Ministarstva kulture, a jedino se, sa 12 miliona dinara, ozbiljnije "otvorila" pokrajinska administracija.

Uprkos problemima, organizatori će, najavljuje Ignjatović, učiniti sve da koncept i kvalitet ovogodišnjeg izdanja festivala u čije tri selekcije je svakako najvažnija "Nacionalna klasa" (preostale dve su selekcija stranih igranih filmova, odnosno selekcija filomova sa budžetom do 10.000 dolara u kojoj se, uzgred, ove godine već prijavilo 400 autora), budu sačuvani.
XS
SM
MD
LG