Dostupni linkovi

Agencija: Ministarstvo obrazovanja nije sprečilo moguću korupciju


Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da postoje ozbiljne indicije da Ministarstvo prosvete nije dovoljno učinilo da umanji rizike od korupcije u sprovođenju "male mature" i otkloni propuste u organizaciji polaganja završnog ispita za učenike osmog razreda osnovne škole.

Rezulati "male mature" ove godine neće biti bodovani za upis u srednje škole, jer su testovi dospeli u javnost pre polaganja zavrsnog ispita.

Policija je uhapsila radnicu štamparije "Službenog glasnika" zbog sumnje da je ukrala testove, a ministar prosvete Žarko Obradović više puta je ponovio da on i Ministarstvo nisu odgovorni za krađu.

Agencija je navela da je Ministarstvo prosvete bilo dužno da prilikom osmišljavanja i sprovođenja "male mature" vodi računa o mogućim rizicima od korupcije u ovom procesu.

"Postoje ozbiljne indicije da Ministarstvo prosvete nije učinilo dovoljno kako bi se ovi rizici umanjili, a propusti u organizaciji polaganja otklonili", piše u saopstenju.

Agencija je istakla da posebno zabrinjava to što iz medijskih izjava proizlazi da su odgovorni u Ministarstvu bili upoznati i da je krađe testova bilo ne samo ove već i prethodne dve godine, i da ništa nije urađeno kako bi se rizici od korupcije analizirali, na vreme otklonili i na taj način sprečilo da do krađe dođe i ove godine
XS
SM
MD
LG