Dostupni linkovi

Snoudenova sudbina nije na dnevnom redu Kremlja


Sudbina bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena nije na dnevnom redu Kremlja, izjavio je danas radiju Eho Moskve pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Peskov je podsetio da je tokom nedavne posete Finskoj, Putin dao svoju ocenu "jasno rekavši da Snouden 'de jure' nije ušao u Rusku Federaciju, jer nije prešao granicu".
"Pored toga, predsednik je ukazao da se on tim pitanjem ne bavi i da preferira da se time bave odgovarajuće službe. U skladu s tim, ta tema nije na dnevnom redu Kremlja", rekao je Peskov a preneo je Itar-Tass.

"Budući da to nije naše pitanje, ne znam koje varijante razvoja događaja mogu da budu, kakvi su pravni i drugi aspekti te teme. Ne mogu ništa ni da kažem, ni objasnim, niti da dam bilo kakvu ocenu", rekao je Putinov pres sekretar.

Prema rečima Peskova, Kremlj "registruje veoma širok spektar gledišta koje iznose različiti stručnjaci i predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava".
"Javno mnjenje o toj temi je vrlo bogato. Mi to znamo, primamo k znanju i uzimamo u obzir", rekao je on.

Itar-Tas s podseća da je sinoć predsednik Ekvadora Rafael Korea rekao da je odluka o sudbini Snoudena "u rukama ruskih vlasti", a da bi za razmatranje zahteva za azil on trebalo da se nalazi u Ekvadoru, od kog traži utočište.
XS
SM
MD
LG