Dostupni linkovi

Severna Koreja razmestila nove raketne bacače duž granice


Severna Koreja je duž svoje granice razmestila nove raketne bacače koji mogu da pogode ciljeve i dalje od Seula, javljaju južnokorejski mediji.

Artiljerijske jedinice sa Severa primećene su kako zamenjuju stare višecevne lansere raketa poboljšanom verzijom od 240 milimetara, objavila je agencija Jonhap.

Agencija je navela reči jednog neimenovanog vladinog zvaničnika da novi višecevni lanseri raketa imaju domet od 70 kilometara i da mogu da gađaju i ciljeve dalje od južnokorejskog glavnog grada koji je bliži granici.

Severna Koreja raspolaže sa oko 5.100 višecevnih pokretnih lansera raketa, prema južnokorejskim podacima. Pjongjang nastoji da unapredi glavninu raketnih lansera koji predstavljaju ozbiljnu pretnju za Južnu Koreju.

Stanovnici Seula i okolnih satelitskih gradova, koji zajedno čine polovinu od 49 miliona stanovnika zemlje, stalno žive pod pretnjom napada od severokorejskih raketa i delekometnih topova.

Severna Koreja je 2010. koristila višecevne lansere raketa za napad na južnokorejsko ostrvo u Žutom moru, kada je ubijeno četvoro ljudi.
XS
SM
MD
LG