Dostupni linkovi

Egipat se priprema za masovne demonstracije protiv Morsija


Egipat se danas, na prvu godišnjicu turbulentne vladavine predsednika Mohameda Morsija, priprema za masovne proteste protiv njega i njegovih islamskih pristalica, koji su se zarekli da će do kraja braniti legitimitet šefa države.

Grupa "Pobuna" (Tamarod), koja stoji iza kampanje kojom se pozivaju građani Egipta da u velikom broju izađu na protest i sruše s vlasti predsednika Morsija, saopštila je juče da je prikupila više od 22 miliona potpisa za njegovu smenu, prenela je agencija AFP.

Kairo je oblepljen posterima u kojima se građani pozivaju da danas izađu na proteste, a po ulicama je primećeno i više grafita na kojima piše današnji datum, 30. jun. Tokom demonstracija širom Egipta je u proteklih nekoliko dana poginulo osmoro ljudi, uključujući američkog studenta Endrjua Pohtera, dok je više ljudi povređeno.

Morsi, lider Muslimanskog bratstva, prvi je predsednik Egipta izabran na slobodnim izborima, a na vlast je došao nakon "Arapskog proleća" iz 2011. godine, kojim je svrgnut dugogodišnji lider Hosni Mubarak.

Morsijevi kritičari, koji se u velikom broju okupljaju ispred predsedničke palate i na trgu Tahrir u Kairu, optužuju aktuelnog predsednika da je izdao revoluciju time što je moć koncentrisao u rukama islamista, navodi AFP.
XS
SM
MD
LG