Dostupni linkovi

Brammertz podnio najavu žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću


Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u petak je podnio najavu žalbe na oslobađajuću presudu bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, saopšteno je iz Haškog tribunala (ICTY).

Prema pravilniku i statutu Haškog tribunala, u najavi žalbe se iznose osnove žalbe najkasnije 30 dana od dana donošenja presude.

U najavi žalbe glavnog tužioca Haškog tribunala Brammertza navedeno je da je sudsko vijeće pogriješilo prilikom primjene prava što poništava presudu.

Vijeće je, kako se u žalbi navodi, pogriješilo u primjeni prava pošto nije uspjelo da utvrdi da su Stanišić i Simatović učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s velikih područja u Hrvatskoj i BiH izvršenjem ubistava, deportacija i nehumanih dijela navedenih u optužnici.

Da sudsko vijeće nije tako pogriješilo, utvrdilo bi da su Stanišić i Simatović odgovorni na osnovu člana sedam Statuta zasnovanog na njihovom učešću i doprinošenju udruženom zločinačkom poduhvatu za zločine navedene u optužnici - navedeno je u žalbi.

Tužilaštvo zbog toga traži da Žalbeno vijeće Haškog tribunala ukine oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću i da primjeni odgovarajuće pravne standarde na dokaze i da utvrdi da je postojao zajednički zločinački cilj prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s određenih područja u Hrvatskoj i BiH.

Tužilaštvo, takođe, smatra da je sudsko vijeće pogriješilo prilikom primjene prava jer nije uspjelo da utvrdi da su Stanišić i Simatović pomagali i podržavali zločine navedene u optužnici.

Tužilaštvo traži da, prema tome (utvrđenoj krivici), Žalbeno vijeće osudi Stanišića i Simatovića, navodi se u najavi žalbe.

Bivši načelnik službe DB Jovica Stanišić i komandant Jedinice za specijalne operacije te službe Franko Simatović oslobođeni su krivice u prvostepenom postupku u Haškom tribunalu, 30. maja.
XS
SM
MD
LG