Dostupni linkovi

Malezija: Vanredno stanje zbog smoga


Vlada Malezije proglasila je vanredno stanje u dve oblasti na jugu zbog smoga izazvanog šumskim požarima u Indoneziji, javio je Frans pres.

Agencija ističe da je zagađenost vazduha dostigla maksimum za proteklih 16 godina.

Malezijski ministar za zaštitu životne sredine Datuk Seri G. Palanivel saopštio je da je indeks zagađenja vazduha u gradu Muar danas dostigao 750, što je najviše za 16 godina u zemlji, a da je u još dva grada dostigao rizičan nivo.

Prema njegovim rečima, vlada je uvela vanredno stanje za distrikte Muar i Ledang, a "nezdrav" indeks zagađenja registrovan je i u glavnom gradu Kuala Lumpuru, gde je vidljivost smanjena na jedan kilometar.

Francuska agencija navodi da su stotine škola zatvorene od četvrtka u Muaru, gde živi blizu 250.000 stanovnika.

Takođe, mnogi Maležani počeli su da nose zaštitne maske kao preventivu.

AFP podseća da se problem smoga pojavljuje svake godine tokom suvih letnjih meseci, kada zapadni monsunski vetrovi raznose po moreuzu Malaka ka Maleziji i Singapuru dim šumskih požara i zapaljenog posečenog rastinja pred poljoprivredne useve na indonežanskom ostrvu Sumatra.

Vlada Indonezije zabranila je paljenje zemljišta, ali se ta zabrana uglavnom ne poštuje.

Najviši registrovani indeks zagađenosti vazduha u Maleziji - 860, prethodno je registrovan 1997-1998. godine, a vanredno stanje bilo je proglašeno 2005. kada je on premašio 500.

Zbog smoga, Indoneziju susedi krive za probleme u javnom zdravlju i turizmu, dok Džakarta krivi maležanske i singapurske kompanije za proizvodnju palmovog ulja za požare na Sumatri.
XS
SM
MD
LG