Dostupni linkovi

Željezničari u Federaciji BiH idu u štrajk 3. jula


Na posljednjem sastanku između Uprave Željeznica Federacije BiH, sindikata koji djeluju u Željeznicama FBiH i direktora Poslovnih područja nije postignut dogovor jer su generalni direktor Nedžad Osmanagić i izvršni direktor službe za ekonomske poslove Šemsudin Zahirović naglasili da ne mogu ispuniti zahtjeve sindikata.

Stoga je generalni štrajk najavilo šest sindikata koji će početi 3. jula, saopćeno je iz Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture Željeznica FBiH.

Pred kraj sastanka Osmanagić i Zahirović su rekli da daju ostavke. Naglasili su da će od ponedjeljka iskoristiti godišnji odmor i da se nakon toga neće vraćati u Željeznice FBiH.

Predstavnici Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH i Neovisnog sindikata željezničara u FBiH su naglasili da više nemaju povjerenja u Osmanagića i Zahirovića jer su upravo njih dvojica uz podršku v.d. direktorice službe za pravne poslove Mirsade Karić tražili od Ministarstva rada i socijalne politike suglasnost za otkaze za 12 sindikalnih povjerenika koji su bili u štrajku zbog neredovne isplate plaća.

- Za njih nije kršenje Zakona to što ne isplaćuju plaću u zakonskom roku po članu 70. Zakona o radu, koji propisuje da period isplate plaća ne može biti duži od 30 dana - stoji u saopćenju Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture ŽFBiH.
XS
SM
MD
LG