Dostupni linkovi

Zagorec pušten na uslovnu slobodu


Bivši general i pomoćnik hrvatskog ministra odbrane Vladimir Zagorec, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragog kamenja iz sefa Ministarstva odbrane, od danas se nalazi na uslovnoj slobodi, nakon što je odslužio više od dvije trećine kazne.

Sudija zagrebačkog Županijskog suda odobrio je danas Zagorcu da posjeti svoju porodicu u Austriji, potvrdio je portparol suda Krešimir Devčić.

Nakon povratka iz Beča, što se očekuje za dvije sedmice, Zagorec se ponovno mora javiti Županijskom sudu.

Uslovni otpust sudija može da opozove u slučaju da osuđenik počini novo krivično djelo ili ukoliko se neopravdano ne pridržava određenih obaveza.

Zagorec je uslovno otpušten sa izdržavanja zatvorske kazne iz zatvora u Glini, nakon što mu je Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravde početkom prošle sedmice usvojila molbu.

U zatvoru je bio od početka oktobra 2008. godine kada ga je Austrija izručila zbog suđenja za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, odnosno zbog krađe dragog kamenja iz sefa Ministarstva odbrane prilikom odlaska sa dužnosti pomoćnika ministra.

Zagrebački Županijski sud nepravosnažno ga je osudio u martu 2009. godine na sedam godina zatvora i oduzimanje imovine u vrijednosti od pet miliona američkih dolara, koliko je vrijedilo ukradeno drago kamenje.

Vrhovni sud je tu odluku potvrdio u novembru 2009. godine, nakon čega je nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odlikovanja.
XS
SM
MD
LG