Dostupni linkovi

SAD: Rusija i Kina kao Sirija



SAD su "prozvale" Rusiju i Kinu da nisu ispunile minimum u borbi protiv trgovine ljudima, zbog čega ih je Vašington svrstao u grupu sa Severnom Korejom i Sirijom.

Američki Stejt Department je to naveo u svom godišnjem izveštaju o trgovini ljudima u svetu, u kojem rangira 188 zemalja po tome kako su delovale po pitanju borbe protiv trgovine ljudima i drugih oblika eksploatacije.

Na listi koja ima četiri kategorije od kojih je najviša prva, Srbija je svrstana u "Grupu 2". Zemlje svrstane u "Grupu 2" imaju "vlade koje u potpunosti ne ispunjavaju standarde.., ali ulažu znatne napore da ih dostignu".

Za Srbiju se, na početku obrazloženja kaže da je "izvor, tranzitni prostor i odredište za muškarce, žene i decu podvrgnute seksualnoj eksplotaciji i prunudnom radu u kući i prinudnoj prošnji".

U istoj grupi sa Srbijom su BIH, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Rumunija, Grčka, Turska, Kipar, Mađarska, kao i Argentina, Bangladeš, Kongo, Egipat, Japan i desetine drugih zemalja sveta.

U izveštaju je smanjena ocena Uzbekistana zbog njegove upotrebe prisilnog rada tokom godišnje žetve pamuka, uz odborenje države. Rusija i Kina, kao i Uzbekistan, pali su u najnižu kategoriju u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima. S druge strane tri zemlje - Azerbejdžan, Irak i Kongo skočili su na listi zbog "pravog napretka" ostvarenog u borbi protiv trgovine ljudima i ropstva. SAD procenjuju da je u svetu 27 miliona ljudi svedeno na robove.

Predsednik SAD Barak Obama ima 90 dana da odluči da li će uvesti sankcije protiv Kine, Rusije, Uzbekistana i još 18 zemalja koje su u izveštaju u trećoj, najnižoj kategoriji zemalja koje ne ispunjavaju ni minimum međunarodnih standarda potrebnih za suzbijanje trgovine ljudima.

Predsednik može da blokira razne oblike pomoći tim zemljama ali, kako navodi agencija AP, malo je verovatno da će Obama to učiniti u slučaju Kine, Rusije i Uzbekistana, zemalja koje imaju strateški značaj za Vašington.
XS
SM
MD
LG