Dostupni linkovi

Hezbolah se nastavlja boriti u Siriji


Vođa Hezbolaha, Said Hasan Nasralah obećao je u petak da će se libanska militantna grupa nastaviti boriti na strani sirijskog predsjednika Bašara al-Asada nakon što su zajednički osvojili strateški grad Kusair u prošloj sedmici.

Ponavljajući odlučnost iz govora održanog prije tri sedmice, kada je obećao borbu do pobjede, Nasralah je izjavio da je Hezbolah svjestan cijene vojnog angažmana u sirijskom građanskom ratu i da neće odustati od svog cilja, prenosi Reuters.

"Mi nećemo promijeniti svoj stav. Nakon Kusaira bit će isto kao i prije Kusaira. Šta god treba da se desi, desit će se", izjavio je on u govoru koji je prenosila televizija.

Šiitski pokret pokrenuo je vojnu ofanzivu da preotme Kusair od većinskih sunitskih pobunjenika i povećao je napetosti u Libanu između pristalica i protivnik Asada. Brojni suniti također su otišli u Siriju da se bore na pobunjeničkoj strani.

Nasralah je zatražio od svojih pristalica da pokažu suzdržavanje i održe stabilnost u Libanu nakon što je raketna vatra pogodila i sunitske i šiitske gradove u dolini Bekaa a na desetine ljudi je ubijeno u uličnim borbama u sjevernom gradu Tripoliju.
XS
SM
MD
LG