Dostupni linkovi

SAD: NSA brani programe prisluškivanja



Šef američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Kit Aleksander izjavio je da je sporni program za nadgledanje komunikacije pomogao otkrivanju i sprječavanju nekoliko terorističkih napada.

Aleksander je govorio sinoć u Senatu nekoliko sati pošto je bivši konsultant Eduarda Snoudena, koji je medijima otkrio detalje tog programa, u intervju za Vašington post i britanski Gardijan u Hongkongu rekao da želi da se "bori protiv američke vlade na sudu".

Aleksander je demantovao tvrdnju Snoudena da na osnovu elektronske adrese može da čita svačiju prepisku, čak i predsjednika SAD.

Na pitanje senatora da li je to tačno, Aleksander je odgovorio da to nije tačno.

On je branio program, ističući da je neophodan. "Nekoliko desetina terorističkih akata je pomoću ovog programa spriječeno i ovdje i u inostranstvu", rekao je Aleksander, te dodao da će za sedam dana dati tačan broj pripremanih terorističkih činova koji su spriječeni.

Prema njegovim riječima, sistem prisluškivanja na internetu nazvan “Prizma” igrao je ključnu ulogu da se spriječi 2009. godine napad na njujorški metro, koji je htio da organizuje Afganistanac Nadžibulah Zazi.
XS
SM
MD
LG