Dostupni linkovi

Stanimirović: Hrvatska izbegava registraciju srpskih školaNijedna srpska škola u slavonsko–baranjskom regionu u Hrvatskoj nije dobila zvaničnu registraciju, iako na tom području ima 3.800 srpskih osnovaca i srednjoškolaca, izjavio je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović.

"Vlast izbegava registraciju, jer bismo u tom slučaju mi imali pravo da zapošljavamo isključivo nastavnike srpske nacionalnosti", rekao je Stanimirović.

On je rekao za beogradske "Večernje novosti" da se svedočanstva srpskih škola prećutno priznaju u Hrvatskoj i u Srbiji, ali da su to u stvari "diplome neregistrovanih škola".

Stanimirović je ocenio da će pod pritiskom EU u Hrvatskoj morati da budu uvedeni i ćirilični natpisi na ulazima u većinsko srpska naselja.

"To mora da se dogodi – ili da sprovode postojeći zakon, ili da ga menjaju. Nonsens je da na ulazima u naselja stoje dvojezični natpisi na drutim manjinskim jezicima, a da takvih natpisa nema samo u mestima gde su Srbi u većini", rekao je Stanimirović.
XS
SM
MD
LG