Dostupni linkovi

Stranka Angele Merkel gubi na popularnosti


Demohrišćani, kancelara Angele Merkel, samo tri meseca pred savezne izbore, gube na popularnosti. Da su u nedelju izbori, za njih bi glasalo 40 odsto Nemaca.

Demohrišćani gube na popularnosti zbog, kako se objašnjava, afere sa bespilotnim letelicama ''Euro Hawk'' nemačkog ministra odbrane Tomasa De Mezijera, za mnoge najboljeg čoveka u vladi, a i zato što ta stranka, izgleda, nije uspela da profitira od nastupa i obilazaka Merkelove ugroženim područjima u katastrofalnim poplavama.

Liberali, koalicioni partneri Merkelove su, prema današnjoj anketi Forse, ipak, uspeli da se ''dočepaju'' pet odsto procenata i tako bi, kada bi u nedelju bili izbori, ponovo uspeli da postanu parlamentarna snaga i udju u Bundestag.

Kada je reč o opozicionim partijama, i Levica, nastala spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG stranke je poboljšala svoj imidž i za nju bi, umesto dosadašnjih osam, kada bi u nedelju bili izbori, glasalo devet odsto Nemaca.

Najjača opoziciona partija, Socijaldemokratska stranka (SPD) i opozicioni Zeleni bi ostali pri standardnim vrednostima - od 24 i 13 odsto glasova, dok bi Piratska partija i Alternativa za Nemačku, stranka evroskeptika, osvojile svega po dva odsto glasova i tako ostale bez šansi za ulazak u Bundestag.

Oko 100 dana pred savezne izbore, vladajuća koalicija s Merkelovom na čelu ima ukupno 45 odsto glasova u odnosu na SPD i Zelene, koji imaju zajedno 37 odsto glasova.

Kada je, medjutim, reč o ugledu Merkelove, ona i sada, kao i pre, uživa visoki status. Na pitanje ko je u ovo vreme izborne kampanje bolji - 69 odsto ispitanika, medju njima čak 52 odsto simpatizera SPD, smatra da je to Merkelova, dok svega 11 odsto njih veruju da je to njen izazivač, kancelarski kandidat SPD Per Štajnbrik.
XS
SM
MD
LG