Dostupni linkovi


Desetine policajaca za razbijanje demonstracija opkolile su jutros trg Taksim u Istanbulu, centru okupljanja učesnika protesta koji širom Turske traju već 12 dana.

Policija blindiranim vozilima ruši barikade koje su učesnici protesta postavili na ulicama u blizini trga. Policijske snage za sada nisu krenule ka parku Gezi, gdje su stotine demonstranata postavile šatore.

Gradonačelnik Istanbula Husein Avni Mutlu je izjavio da cilj jutrošnje akcije nije da rastjera demonstrante iz parka već da se "uklone plakati s trga". On je naglasio da policija neće krenuti ni u kakve akcije protiv demonstranata.

Kako navodi agencija Frans pres, veći broj mladih okupio se u blizini trga Taksim i policiju gađao kamenicama i "molotovljevim koktelima", na šta je policija odgovorila vodenim topovima.

Protesti su počeli 28. maja u Istanbulu, izazvani početkom rušenja parka radi izgradnje trgovinskog centra. Potom su prerasli u vrlo masovne antivladine demonstracije i proširili se na desetine drugih gradove širom Turske.
XS
SM
MD
LG