Dostupni linkovi

Preminuo izraelski pisac Joram Kaniuk


Priznati izraelski književnik Joram Kaniuk preminuo je u bolnici u Tel Avivu u 83. godini, nakon dugogodišnje borbe sa rakom, saopštila je danas bolnica.
Portparol bolnice "Ićilov" rekao je da je Kaniuk donirao svoje telo nauci, sugerišući time da neće biti sahrane, preneo je AFP.

Kaniuk, koji je preminuo juče, slavan je po svom bogatom književnom opusu, ali i izjavama u vezi sa društvenim pitanjima, kao što je odvajanje crkve i države i odnos društva prema starima.

Rođen 2. maja 1930. godine u Tel Avivu, Kaniuk se pridružio jedinicama "Palmah" i učestvovao 1948. u ratu koji je vodio nezavisnosti Izraela. Ta iskustva je predstavio u autobiografskom romanu "1948", objavljenom 2010. godine.

Studirao je slikarstvo u Jerusalimu, a zatim nastavio u Parizu. Tokom pedesetih godina živeo je u Njujurku i bio tesno vezan za tamošnju džez scenu.

Kaniuk je objavio na desetine romana, u kojima se ogleda njegova sklonost ka eksperimentisanju i sposobnost sa piše svaki put iz drugog mesta, ocenio je list Haaretz.

Izazvao je kontoverzne reakcije tokom sudskog spora 2011, kada je insistirao da bude zvanično registrovan "bez religije", umesto kao Jevrejin.

Predsednik Izraela Šimon Peres izjavio je da je Kaniukova smrt "veliki gubitak za izraelsku književnost, kulturu i dušu".

"Njegove knjige će nastaviti da budu deo života ljudi dugo nakon njegove smrti", napisao je Peres u izjavi saučešća Kaniukovoj porodici.
XS
SM
MD
LG