Dostupni linkovi

Sud BiH još nije odlučio o žalbi na oslobađanje Živka Budimira


Sud BiH do večeras nije donio odluku po žalbi Tužilaštva BiH za ponovno određivanje pritvora u predmetu "Živko Budimir i drugi" - potvrdio je Feni Budimirov advokat Ragib Hadžić.

On navodi da odluka nije donesena od posljednjeg ročišta održanog 5. juna, te da se s obzirom na predstojeći vikend i ne očekuje prije ponedeljka, 10. juna.

U srijedu je u Sudu BiH održano ročište pred sutkinjom za prethodni postupak u vezi s prijedlogom Tužilaštva BiH za ponovno određivanje pritvora predsjedniku FBiH Živku Budimiru i suosumnjičenima u ovom predmetu - Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu i Hidajetu Haliloviću.

Predsjednik FBiH Živko Budimir i suosumnjičeni u ovom predmetu pušteni su iz pritvora na temelju rješenja Suda BiH od 24. maja, a nakon očitovanja Ustavnog suda BiH o Budimirovoj apelaciji u vezi s prethodnim određivanjem jednomjesečnog pritvora.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na rješenje Suda BiH od 24. maja.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.
XS
SM
MD
LG