Dostupni linkovi

Seul prihvatio predlog Pjongjanga o pregovorima


Put ka industrijskoj zoni Kesong
Put ka industrijskoj zoni Kesong
Južna Koreja prihvatila je u četvrtak predlog Severne Koreje da počnu zvanične pregovore o ponovnom otvaranju zajedničke pogranične industrijske zone i o nizu drugih pitanja zbog kojih su poslednjih meseci bile na pragu sukoba.

"Vlada Južne Koreje prihvata predlog Severne Koreje za zvanične pregovore", saopstilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, i dodalo da će mesto i datum biti kasnije objavljeni.

Severnokorejski komitet za mirno ujedinjenje dve Koreje predložio je Seulu da uskoro počnu pregovori, navodeći da će akcenat biti stavljen na pitanje industrijske zone Kesong, i na ponovno spajanje porodica razdovojenih posle rata dve Koreje, 1953. godine. Komitet nije naveo na kom će se nivou voditi pregovori.

U Kesongu, koji se nalazi na teritoriji Severne Koreje, radi više od 50.000 severnokorejskih građana i stotine državljana Južne Koreje. Severna Koreja je početkom aprila zatvorila Kesong, povukla radnike i zabranila južnokorejskim menadžerima da ulaze u kompleks. Pjongjang je to učinio u znak protesta zbog zajedničke vežbe američke i južnokorejske vojske i pooštravanja sankcija UN, podseća Beta.

Kriza se pogoršala jer je februara Pjongjang izvršio treću nuklearnu probu, a potom u više navrata pretio da će raketama gađati i južnog suseda i SAD.
XS
SM
MD
LG