Dostupni linkovi

Grubješić: Očekujem da Srbija dobije datum za EU


Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da očekuje da Srbija 28. juna dobije datum za početak pregovora s EU i da ne želi da razmišlja o spekulacijama da će ta odluka biti odložena, uslovljena ili zamenjena nekakvim "zelenim svetlom" za dalji put.

"Činim sve što mogu, zajedno s kolegama iz Vlade, da odluka lidera EU na samitu krajem juna bude jasna i nedvosmislena i bez dodatnih uslovljavanja. Ne želim zato da komentarišem nikakve 'signale' i spekulacije. Očekujem da dobijemo datum", rekla je Grubješić za današnje "Novosti".

Ona je objasnila da dobijanje datuma 28. juna ne znači da će pregovori početi odmah 1. jula, ali "svaki dodatni uslovi ili odugovlačenja ne bi pozitivno doprineli sadašnjem momentumu u Srbiji".

Navodeći šta bi Srbija konkretno trebalo da učini u narednih dvadesetak dana kako bi ubedila i Nemačku da je Srbija zaslužila sledeću stepenicu na putu ka EU, potpredsednica Vlade je objasnila da mora da se otpočne s primenom sporazuma koji je postignut s Prištinom.
XS
SM
MD
LG