Dostupni linkovi

Erdogan: Ovo nije tursko proleće


Protesti u Turskoj

Predsednik Turske Abdulah Gul pozvao je danas demonstrante koji četvrti dan protestuju protiv konzervativne islamske vlade da prekinu proteste i dao im uveravanja
da su vlasti čule njihove zahteve.

"Demokratija ne znači samo pobedu na izborima... Potpuno je prirodno izražavati drugačija mišljenja mirnim protestima", rekao je Gul novinarima i dodao da su "poruke dobre volje (demonstranata) primljene", prenosi agencija Anadolija.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan nije dao tako pomirljive izjave i danas je ponovio da demonstranitima manipulišu ekstremističke grupe.

Erdogan je rekao da ovi protesti ne predstavljaju "tursko proleće", po ugledu na arapsko proleće.

“Oni koji nazivaju ove događaje 'turskim prolećem' ne poznaju Tursku. U Turskoj smo proleće već imali, ali ima onih koji žele ovo proleće pretvoriti u zimu. Budite mirni, sve ovo će proći - poručio je Erdogan.

"Ratna zona" u nedelju se sa centralnog istanbulskog trga Taksim preselila u četvrt Bešiktaš i pred zgradu Vlade. Policija je demonstrante pokušavala rasterati suzavcem i vodenim topovima.

Protesti su počeli u petak u Istanbulu prvobitno podstaknuti planovima gradnje poslovnog kompleksa i uklanjanja javnog parka. Oni su prerasli u antivladine proteste i zahvatili druge gradove širom Turske.
XS
SM
MD
LG