Dostupni linkovi

Moore: OHR ostaje, nije isključena primjena bonskih ovlasti


Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) zbog sadašnje političke krize u toj zemlji mora nastaviti djelovati, a pritom ne treba isključiti ni mogućnost korištenja širokih ovlasti koje uključuju smjene izabranih dužnosnika i nametanje zakona, ocijenio je sadašnji zamjenik visokog predstavnika u BiH, američki diplomat Roderick Moore.

"Vidjet ćemo što će dalje biti, hoćemo li ići na jačanje OHR-a ili u iznalaženje nekih drugih instrumenata. Bonnske ovlasti ostaju i nadam se da ih nećemo koristiti u skorije vrijeme, no ne isključujem mogućnost da posegnemo za njima", kazao je Moore u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Konstatirao je ipak kako u međunarodnoj zajednici postoji "rastuća razina razočarenja" stanjem u BiH zbog čega će se sve više razmatrati uporaba mehanizama koji joj stoje na raspolaganju.

Izrazio je očekivanje kako će bosanskohercegovački političari nastaviti razgovarati te provoditi reforme, no ukoliko se to ne desi, kako je rekao, "bit će posljedica".

Tzv. bonnske ovlasti dane su visokom predstavniku u BiH kako bi on imao izvršni mandat te kako bi mogao izravno intervenirati svojim odlukama ukoliko ocijeni da je ugrožena provedba Daytonskog sporazuma odnosno sigurnost i politička stabilnost BiH.
XS
SM
MD
LG