Dostupni linkovi

Francuski ministar: Konferencija o Siriji verovatno u julu


Loran Fabijus
Loran Fabijus
Međunarodna konferencija o miru u Siriji mogla bi da bude "konferencija poslednje prilike" i očekuje se da bude održana u julu, rekao je u nedelju u Parizu šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

"Skup "Ženeva2' za mene predstavlja konferenciju poslednje prilike. Želim da bude održana i mislim da bi to moglo biti u julu", rekao je Fabijus u intervjuu za francuske medije.

Fabijus je rekao da je potrebno da sirijska opozicija imenuje svoje predstavnike i dodao da zna da je za to potrebno vremena.

"Treba da se složimo i o tačkama dnevnog reda i da se sve bude pripremljeno", dodao je francuski ministar.

Konferencija nazvana "Ženeva2", koju su inicirale Moskva i Vašington, predstavlja pokušaj da se pokrenu pregovori između režima sirijskog predsednik Bašara el Asada i opozicije kako bi se došlo do političkog rešsavanja kirze u toj državi.

Prvobitno se pominjao 1. jun kao dan sastanka. Međutim, sirijska opozicija nije se jasno izjasnila da će učestvovati i nije utvrdila spisak učesnika. El Asadov režim je načelno dao saglasnost za učešće, ali je predsednik ponovo rekao da želi da ostane na vlasti do narednih predviđenih izbora 2014. godine i da ima nameru da se kandiduje na tim izborima.

Skup kao priprema konfenreciji treba da bude održan 5. juna u Ženevi. Na tom pripremnom sastanku će bit učesnici iz SAD, Rusije i UN, podseća Beta.
XS
SM
MD
LG