Dostupni linkovi

Članica Pussy Riot Aljohina prekinula štrajk glađu


Zatvorena članica ruskog pank benda Pussy Riot Marija Aljohina okončala je jedanaestodnevni štrajk gladju pošto su zatvorske vlasti ispunile njene zahteve, rekao je danas jedan njen prijatelj.

Aljohina se žalila da su zvaničnici zatvora na Uralu pokušali da okrenu druge zatvorenike protiv nje pomoću oštrih sigurnosnih mera koje su uveli uoči njenog saslušanja. Zatvorenici, koji su ranije mogli da ulaze i napuštaju radno mesto po volji, morali su satima da čekaju da ih otprate čuvari.

Suprug druge zatovrene članice benda, Nadežde Tolokonjikove, Pjotr Verilov, rekao je za AP da mu je Aljohina rekla da je završila štrajk gladju pošto su zatvorski zvaničnici vratili normalan sigrnosni režim.

Aljohina je ranije provela pet meseci u samici pošto je rekla da su je zatvorski zvaničnici namerno smestili sa okorelim kriminalcima i bodrili ih da je zastrašuju, prenosi BBC.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič osudjene su 17. avgusta 2012. na po dve godine zatvora za huliganstvo pošto su u februaru u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans u okviru kojeg su otpevale pesmu "Bogorodice, Putina progoni".

Nakon što su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrdjena, a Jekatarina Samucevič osudjena je na uslovnu kaznu.
XS
SM
MD
LG