Dostupni linkovi

Japan će izdvojiti 10,6 milijardi eura za razvoj Afrike


Japan će izdvojiti 10,6 milijardi eura javne pomoći za razvoj Afrike u narednih pet godina, izjavio je u subotu premijer Shinzo Abe na otvaranju konferencije Japan-Afrika blizu Tokija.

"U pet narednih godina, Japan će podržati razvoj Afrike putem javne i privatne pomoći u iznosu od 3.200 jena (24,2 milijarde eura), od čega tranša javne pomoći iznosi 1.400 milijardi jena (10,6 milijardi eura)", izjavio je Abe.

Šef japanske vlade je govorio pred četrdesetak afričkih šefova država i vlada koji su se okupili u Yokohami (tokijska regija), na Međunarodnoj tokijskoj konferenciji za razvoj Afrike (Ticad).

"Japan će za pet godina izdvojiti oko 5 milijardi eura za razvoj infrastruktura. Novac je namijenjen za infrastrukture za koje sama Afrika procijeni da su neophodne. Podržavamo u prvom redu međunarodne koridore koji povezuju zemlje u unutrašnjosti s obalama, kao i električne mreže", kazao je premijer.

On je dodao da će Japan financirati školovanje i zapošljavanje 30.000 ljudi na kontinentu u razdoblju od pet godina, naročito u Etiopiji i Senegalu.
XS
SM
MD
LG