Dostupni linkovi

Srbija: Štrajk upozorenja prosvetara


Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije danas održavaju štrajk upozorenja.

Sindikati, koji imaju oko 600 članova u školama u Srbiji, traže da se odloži primena zakonske odedbe o finansiranju škola po broju učenika.

Sindikati smatraju da bi ta uredba čija priemena treba da počne naredne godine, mogla da dovede do masovnog otpuštanja nastavnika. Sindikati traže i bolji materijalni položaj, kao i socijalni dijalog s Vladom i Ministarsvom prosvete.

Predsednik Sindikat obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da se taj sindikat štrajku pridružuje jer ne postoji dijalog između Vlade Srbije i sindikata i dodaje da je današnji štrajk samo uvod u drugi, ozbiljniji, koji bi trebalo da se održi početkom sledeće školske godine.

"U štrajk ulazimo i zato što se bez pozitivnog mišljenja sindikata menjaju neki članovi zakona, što se naročito odnosi na uvođenje novog sistema finansiranja sledeće godine koji se pokazao kao katastrofalan u čitavoj okolini. Takođe, nemamo nikakve pregovore oko povećanja koeficijenata, nemamo nikakve informacje šta će biti s platama. Štrajk upozorenja je samo jedna priprema za jedan ozbiljniji štrajk koji bi se organizovao sledeće godine", kazao je Pavlović.
XS
SM
MD
LG