Dostupni linkovi

Ekvador: Krše se ljudska prava Asanža


Ministar spoljnjih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo optužio je britansku vladu da krši ljudska prava osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanž.

Britanija ne dozvoljava Asanžu da otputuje u Ekvador koji mu je pre skoro godinu dana dao politički azil.

Azanž (41) se krije u maloj ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna prošle godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja hoće da ga ispita zbog optužbi za silovanje. On negira ove optužbe.

Socijalistički predsednik Ekvadora Rafael Korea razgnevio je Veliku Britaniju kada je u avgustu prošle godine Asanžu dao azil zbog zabrinutosti da bi bivši haker mogao biti izručen iz Švedske u SAD. Ekvadorska vlada je krajem prošle godine objavila da Asanž, koji je australijski državljanin, ima problema sa plućima.

"Time što mu ne dozvoljavaju da napusti zemlju krše ljudska prava jednog gradjanina i posledice toga svaki dan nanose sve veću štetu toj osobi. Ovaj gospodin godinu dana nije izašao na sunce i to je veoma ozbiljno zato što je ovu odluku donela zemlja koja štiti ljudska prava", izjavio je Patinjo za Rojters.

Ekvador smatra da je Asanžova deportacija u Švedsku deo plana američke vlade da bivši haker bude izručen na američku teritoriju gde bi bio optužen zbog objavljivanja više hiljada poverljivih američkih diplomatskih depeša na sajtu "Vikiliks".

Izvori iz američke vlade i EU tvrde da SAD nisu podigle optužnicu protiv njega, niti preduzele mere za njegovo izručivanje.
XS
SM
MD
LG