Dostupni linkovi

Sirija osudila ukidanje embarga na oružje pobunjenicimaSirijsko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je osudilo posljednju odluku Evropske unije da ukine embargo na oružje pobunjenicima kao "ometanje međunarodnih napora za političkim rješenjem sirijske krize".

"Dok zadržava ekonomske sankcije nametnute sirijskom narodu, EU je dopustila nekim svojim članicama da izručuju oružje teroristima u Siriji, navodeći da je to u interesu sirijskog naroda", navodi ministarstvo u saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija Sana.

Izdvajajući Britaniju i Francusku kao metu kritike, ministarstvo je saopćilo da je odluka EU razotkrtila "političko licemjerstvo" te dvije zemlje, prenosi Xinbhua. Dan ranije, EU je odlučila da ukine embargo na oružje sirijskim pobunjenicima nakon što su Francuska i Britanija uložile maksimalne napore na ukidanju zabrane tokom maratonskih pregovora u Bruxellesu.

U međuvremenu je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je odluka EU protivna međunarodnom pravu i Povelji UN-a.
XS
SM
MD
LG