Dostupni linkovi

Jahjaga:Neopozivanje na Ohridski samit ne doprinosi izgradnji odnosa u regionu


Atifete Jahjaga,predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, nije dobila zvaničan poziv od organizatora Ohridskog Samita.Iz predsedništva Kosova saopštili su da je Kosovu onemogućeno učešće zbog prigovora Srbije i Bosne i Hercegovine.

„To je u suprotnosti sa principom izgradnje dobrosusedskih odnosa, kao uslov evropskih integracija. Predstavljanje Kosova na regionalnoj i međunarodnoj inicijativi obavlja se na osnovu jednakosti i u duhu poštovanja subjektiviteta i nezavisnosti svake zemlje", navodi se u reakciji predsjednice Jahjaga.

"Kosovo se dokazalo kao faktor mira na Zapadnom Balkanu i doprinosi stabilnosti i bezbjednosti cijelog regiona. Izgradilo je dobrosusjedsku politiku i obostrano poštovanje, i njeno učešće u regionalnim inicijativama bi pomoglo prevazilaženju razlika i posledica iz prošlosti“, kaže se u reakciji predsedništva dostavljenoj Radiju Slobodna Evropa.

Dodaje se i da su prepreke treće strane o učešću Kosova u takvim inicijativama u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu, na osnovu kojeg ni jedna strana neće ometati niti podstaći nekog da blokira napredak na putu integracija.

Iz kabineta predsednika Makedonije, Đorđa Ivanova, saopšteno je prethodno da Kosovo nije pozvano na samit šefova država Procesa saradnje Jugoistočne Evrope koji će se održati 1. i 2. juna u Ohridu.
XS
SM
MD
LG