Dostupni linkovi

Vlada Srbije usvojila plan primjene briselskog sporazuma


Vlada Srbije usvojila je večeras plan primjene briselskog sporazuma, a premijer Srbije Ivica Dačić je o tome obavijestio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Vlada je saopštile da je usvojila plan primjene Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa kao dokument "koji ne prejudicira" status Kosova.

U pismu upućenom Eštonovoj navodi se da Vlada Srbije smatra da će usvajanje plana primjene, kao i donošenje potrebnih izmjena zakona neophodnih za provođenje briselskog sporazuma "otvoriti vrata da politička sadržina višemjesečnih napora da rezultate koji će odgovoriti interesima i očekivanjima građana i svih strana uključenih u proces".

Vlada Srbije smatra, stoji u pismu, da će imenovanje regionalnog komandanta policije za sjever Kosova, koje će biti izvršeno korištenjem ovlašćenja zajednice opština, dati vidljiv doprinos izgradnji povjerenja i stabilizaciji ukupnih političkih i jačanju bezbjednosnih prilika na čitavom području Kosova.

U pismu Eštonovoj Dačić je naveo da Vlada Srbije ukazuje da utvrđivanje plana provođenja briselskog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo provođenje, "ne narušavaju potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama provođenja".

Na sjednici Vlade je usvojen i izvještaj srpskog tima za izradu plana primjene sporazuma postignutog u Briselu, a Vlada nije prihvatila ostavku direktora Kancelarije za Kosovo Aleksandra Vulina, koji je bio podnio ostavku zbog parafiranja briselskog sporazuma.
XS
SM
MD
LG