Dostupni linkovi

Dačić:Definisati buduće zajedničke interese regiona


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Zemlje zapadnog Balkana treba da definišu zajedničke interese na kojima bi počivala buduća saradnja, umjesto na ljubavi, poručio je premijer Srbije Ivica Dačić na regionalnom Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u Bečićima kod Budve.

"Ne verujem u ljubav između bivših jugoslovenskih naroda i narodnosti, jer da je ona iskreno postojala ne bismo ni ratovali. Verujem samo u zajednički interes. Ako budemo sposobni da ga nađemo, imaćemo jak region", izjavio je Dačić na završnom panelu samita o temi "Dogovor za novo doba".

Dačić smatra da ne treba živjeti u iluziji da je potrebno stvarati neku novu Jugoslaviju, ali je potrebno ići u što veću povezanost radi ostvarivanja zajedničkih interesa.

On je predložio formiranje zajedničkog tijela - balkanskog savjeta, koji bi imao konsultativni karakter i pomagao da zajednički interesi budu bolje zastupljeni.

"Interes nam je da svi zajedno budemo bolje pozicionirani, da imamo povećan nivo ekonomske aktivnosti, da imamo otvoreno tržište za promet robe kapitala i ljudi", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je konstatovao da se sve države zapadnog Balkana danas suočavaju sa uslovima koji nisu bili postavljeni drugim zemljama na putu ka EU, te ocijenio da nekima u međunarodnoj zajednici možda i odgovara održavanje i proizvodnja kriza u ovom dijelu Evrope.

On je konstatovao da region zbog orijentisanosti ka EU ne smije da zapostavi druga tržišta, a da poslovni ljudi definitivno moraju da sarađuju da bi imali šansu na trećim tržištima.
XS
SM
MD
LG