Dostupni linkovi

Obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru 23. maja


Na glavnom prijedorskom trgu 23.maja 2013.godine u povodu sjećanja na 266 ubijenih žena i djevojčica Udruženje Prijedorčanki ''Izvor'' će postaviti instalaciju sa bijelim vrećama na kojima će biti ispisana imena žrtava.

Taj datum, 23. maj, inače je datum kada je počeo napad na civile u Prijedoru teškim oruđima i oružjem bivše JNA. Jedinice srpske vojske i policije su tog dana granatirale i izvršile tenkovsko-pješadijski napad na naselje Hambarine i protjerale stanovnike tog sela. U naredna tri mjeseca do kraja augusta na red su došla sva naselja sa bošnjačkom ili hrvatskom većinom. U napadima na civile dnevno je u prosjeku ubijano ili nestajalo 32 muškarca, po tri žene i po jedno dijete. Od ukupno 3.173 stradalih civila u Prijedoru smrtno je stradalo 256 žena i 10 djevojčica.

Prošle godine je prijedorska policija bez valjanog razloga zabranila sjećanje na stradale žene i djevojčice Prijedora. Udruženje Prijedorčanki ''Izvor'' je zbog te zabrane pokrenulo upravni spor protiv MUP-a Republike Srpske ali banjalučki Okružni sud još nije izrekao presudu po toj tužbi. Za sada nema najave iz policije da će skup ponovo biti zabranjen.
XS
SM
MD
LG