Dostupni linkovi

Gvatemala: Diktatoru Monttu poništena presuda za genocid


Ustavni sud Gvatemale poništio je presudu od 10. svibnja kojom je bivši diktator Efrain Rios Montt bio proglašen krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti tijekom najkrvavije faze 36-godišnjeg građanskog rata u zemlji i osuđen na 80 godina zatvora.

Ustavni sud odredio je da se proces protiv Montta vrati na stanje od 19. travnja kada je jedan od sudaca suspendirao proces zbog spora oko nadležnosti sudaca. Sud smatra da odbijanje Monttovih zahtjeva za izuzećem nekih sudaca nije bilo u skladu s procedurom. Nije jasno kada bi se suđenje moglo nastaviti.

Rios Montt (86) preuzeo je vlast u Gvatemali državnim udarom 1982. godine. Optužen je za provedbu politike "spaljene zemlje" u kojoj su njegovi vojnici masakrirali tisuće domorodačkih seljana za koje se sumnjalo da pomažu ljevičarskim pobunjenicima. On je na suđenju tvrdio da je nedužan.

Tužitelji su naveli da su se pripadnici guatemalskih snaga sigurnosti tijekom vladavine Riosa Montta 1982. i 1983. silovali, mučili i podmetali požare kako bi 'oslobodili' Guatemalu od ljevičarskih pobunjenika.

Monttova vladavina najkrvavije je razdoblje u građanskom ratu u Guatemali koji je trajao od 1960. do 1996. i u kojemu je ubijeno 250 tisuća ljudi.
XS
SM
MD
LG