Dostupni linkovi

Ročište po žalbi za napad na ambasadu SAD u Sarajevu


Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas će biti održano ročište po žalbi odbrane Mevlida Jašarevića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Jašarevićev branilac Senad Dupovac izrazio je, uoči ročišta, očekivanje da će Apelaciono vijeće ukinuti prvostepenu presudu i predmet vratiti na ponovno suđenje, jer odbrani nije bilo omogućeno da provede svoje dokaze u prethodnom postupku.

Mevlid Jašarević je na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu iz vatrenog oružja ispalio 105 metaka i teže ranio jednog policajca.

Tokom izricanja presude 6. decembra prošle godine predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić rekao je da je nesporno utvrđeno da je Jašarević počinio krivično djelo terorizma.

Zbog nedostatka dokaza, drugooptuženi Emrah Fojnica i trećeoptuženi Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pripadnost terorističkoj grupi, odnosno inkriminacija u vezi sa učešćem u pripremi terorističkog čina i uklanjanju dokaza.
XS
SM
MD
LG