Dostupni linkovi

Šabić: Zakon o uzbunjivačima tokom leta


Tekst modela Zakona o uzbunjivanju i zaštiti uzbunjivača biti dostavljen Ministarstvu pravde i državne uprave najkasnije do 22. maja, kaže Rodoljub Šabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da veruje da će Srbija tokom leta dobiti zakon o uzbunjivačima.

"Najdocnije 22. maja, odnosno uoči međunarodne konferencije 'Zaštita uzbunjivača' koja je zakazana za 23. i 24. maj u Beogradu model zakona biće predata ministru Nikoli Selakoviću", rekao je Tanjugu Šabić.

On je ocenio da je modelom zakona predviđen visok nivo zaštite uzbunjivača, kako za domaće, tako i za svetske prilike.

Prema njegovim rečima, model zakona uvodi institute koji isključuju mogućnost da se pravni položaj uzbunjivača pogoršava zbog toga što su ukazali na korupciju.

"Modelom zakona unose se i realni elementi kazne, pa čak i krivično delo za onoga ko bi pokušao da ugrožava uzbunjivače", rekao je Šabić i dodao da model zakona na skroman način uvodi i mehanizme koji bi podrazumevali i nagradu za uzbunjivača u određenim slučajevima.

On je istakao da usvajanje zakona ne zavisi od njega, ali da veruje da bi Srbija tokom leta mogla da dobije zakon o zaštiti uzbunjivača.
XS
SM
MD
LG