Dostupni linkovi

Zilkić: Ministri i Zukorlić da zajedno sa mnom daju ostavke


Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Adem Zilkić pozvao je sandžačke ministre i muftiju Muamera Zukorlića da zajedno sa njim podnesu ostavke na pozicije na kojima su zato što, kako kaže, nisu u stanju da reše probleme Bošnjaka muslimana u Sandžaku.

On kao uzrok svih problema Bošnjaka muslimana u Sandžaku vidi mešanje politike u unutrašnje stvari islamske zajednice i napominje da takvo stanje traje od 1998. godine, što naziva "strašnim zulumom i nasiljem" nad tom verskom zajednicom.

"Novi Pazar svakim danom tone u sve veću bedu i siromaštvo, nezadovoljstvo ljudi je sve veće i njih više ne interesuje ni ko je je reis, ko muftija, ko ministar, pa ni da li je to SDP ili je SDA. Njih interesuje život koji mi nismo u stanju da im pružimo, a ako ne možemo red je da odemo i prepustimo novim snagama da pragmatičnije, učinkovitije i iskrenije priđu problemima i reše ih", rekao je Zilkić u intervjuu Tanjugu.

Poglavar svih muslimana u Srbiji kaže da bez pomirenja dve islamske zajednice - IZS na čijem je čelu i IZuS, koju predvodi Zukorlić, nema rešenja pitanja muslimana u Srbiji i Sandžaku.

"Strahujem da bi u međuvremenu mogao biti povučen neki nekonvencijalni potez koji bi mogao biti sudbonosan za Sandžak i njegovo stanovništvo", naveo je Zilkić dodajući da ne želi da bude učesnik takvog događaja i tog vremena.
XS
SM
MD
LG