Dostupni linkovi

Davidi: BIH se kasno sjetila da Hrvatska ulazi u EU


Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi ocijenio je čudnim da se BiH sada, nekoliko sedmica prije pristupanja Hrvatske EU, bavi pitanjima u vezi sa dolaskom Unije na svoju granicu.

"To je tema na kojoj su EU, a posebno Evropska komisija insistirali od samog početka pregovora o ulasku Hrvatske u EU i to su pitanja koja su na dnevnom redu u posljednjih šest godina tako da smatram malo čudnim da se ta pitanja sada stavljaju na dnevni red za diskusiju", rekao je Davidi novinarima u Sarajevu.

On smatra da nadležni u BiH treba da odgovore na dopis direktora Generalnog direktorata EU za proširenje Stefana Sanina u kojem je poručeno da je Evropska komisija spremna da razmotri dodatni prostor za pregovaranje o povećanju kvota za BiH za izvoz šećera, ribe i vina ukoliko se Hrvatskoj omogući dalji nastavak bescarinskog uvoza, ali i ova povlastica proširi na cijelu EU.

Govoreći o pitanju eventualnih sankcija zbog zastoja BiH na putu ka EU, Davidi je rekao da zemlja time samu sebe sankcioniše.

"Sve ankete koje smo provodili pokazuju da 80 odsto stanovništva ove zemlje želi da se BiH kreće ka EU. Kada su u pitanju sankcije, onda je sankcija to što se zemlja ne kreće i što zaostaje za zemljama u regiji, jer jednostavno ne postoji politička volja da se konačno pristupi konkretnim pitanjima da BiH postane članica EU", smatra Davidi.
XS
SM
MD
LG