Dostupni linkovi

U Sarajevu 30.marta protesni marš radnika


Federalni Savez samostalnih sindikata (SSS) organizuje radnički protestni marš koji će se pod sloganom "Robovi biti nećemo" u Sarajevu održati u četvrtak, 30. maja.

Predsjednik Saveza Ismet Bajramović rekao je novinarima da će protest biti održan ispred pet najvažnijih institucija u gradu, od čijeg rada ili nerada zavisi položaj radničke klase u Federaciji BiH, pa i u BiH.

"Protest će početi u 11 sati u Vilsonovom šetalištu odakle ćemo krenuti prema zgradi zajedničkih institucija BiH, OHR-a, Parlamenta FBiH, Predsjedništva BiH i na kraju Vlade FBiH. Ispred svih ovih institucija iznijećemo svoje već poznate zahtjeve i poruke", naveo je Bajramović.

On je naglasio da će osnovna poruka "Idite, radite ili vanredni izbori" prvenstveno biti naglašena prema OHR–u, te da će jedan od zahtjeva biti uvođenje prava na referendum koje ustavom u ovom trenutku nemaju. Osim toga, tražiće i formiranje ekonomsko–socijalnog savjeta.

Bajramović je pozvao sve obespravljene industrijske radnike, radnike koji su ostali na ulici, koji nemaju plate i povezan radni staž, koji ne mogu da se liječe, te radnike kojima pokušavaju da umanje prava, da dođu na protest i iznesu svoje probleme.

"Treba da mislimo na našu budućnost i djecu, treba konačno pokrenuti ekonomiju i realni sektor kako bi se otvarala radna mjesta, stimulisati strane investitore. U ovom trenutku najveća prepreka su političke blokade i razne političke igre", istakao je Bajramović.

U protestu će, prema očekivanjima, učestvovati svi granski sindikati i oko 8.000 predstavnika radničke klase.
XS
SM
MD
LG