Dostupni linkovi

FSB: Američki diplomata nudio milion dolara za špijunažuRuska Federalna služba bezbednosti (FSB) objavila je danas fotografiju pisma u kojem je diplomata SAD za koga ta služba tvrdi da je agent američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), ponudio ruskom agentu milion dolara za saradnju i dao
precizna uputstva za dalju komunikaciju.

FSB je saopštio da je pismo nađeno kod Amerikanca koji je radio kao treći sekretar političkog odeljenja Ambasade SAD. On je prošle noći priveden jer je pokušao da podmiti pripadnika jedne od ruskih specijalnih službi da špijunira za SAD.

Fotografija pisma je objavljena na ruskim državnim televizijama, a prema prevodu koji je objavila agencija Asošiejted pres, američki diplomata je Rusu ponudio 100.000 dolara i zatražio da razgovaraju o njegovom "iskustvu, stručnosti i saradnji", uz mogućnost da isplata bude znatno veća "ako je spreman da odgovori na neka specifična pitanja".

Istaknuto je da je bezbednost ruskog agenta od najveće važnosti i da će biti preduzeti koraci da njegova bezbednost bude osigurana, a da korespondencija ostane tajna.

U pismu se zatim detaljno opisuje kako da ih Rus kontaktira, otvaranjem novog naloga na servisu za elektronsku poštu "Gmail" koji bi koristio samo za komunikaciju s njima.

Ruski agent se upućuje da nalog otvori u Internet-kafeu i da ne ostavlja prave lične podatke kojim bi mogao da se utvrdi njegov identitet.

Navedena je i imejl adresa na koju treba da pošalje mejl, a zatim da posle sedam dana proveri da li je dobio odgovor.

"Željno iščekujemo mogućnost saradnje s tobom u bliskoj budućnosti", piše na kraju pisma, s potpisom "tvoji prijatelji".
XS
SM
MD
LG