Dostupni linkovi

Moon: Borba protiv trgovine ljudima mora ostati prioritet u BiH


Koordinacija i saradnja između vladinih institucija i nevladinog sektora ključna je u borbi protiv trgovine ljudima, kazao je danas u Sarajevu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prilikom prezentacije projekata sprečavanja trgovine ljudima u BiH.

Radončić je naglasio da se BiH niz godina suočava sa trgovinom ljudima, a do sada je provela tri akciona plana. On je istakao da je Vijeće ministara BiH, nedavnim usvajanjem strategije i akcionog plana o suprotstavljanju trgovini ljudima za period 2013.-2015, još jednom iskazalo punu podršku i osjećaj odgovornosti.

"Posebnu pažnju novi strateški dokumenti posvećuju krivičnom gonjenju trgovaca, zaštiti žrtava i prevenciji. To je moguće učiniti samo u partnerstvu vladinih institucija i nevladinih organizacija. Značaj ovakvih projekata je veliki, s obzirom na broj građana BiH koji budu predmetom trgovine ljudima u zemlji i inozemstvu", kazao je Radončić.

Ambasador Moon istakao je da je nastavljanje borbe protiv trgovine ljudima, koja predstavlja ropstvo modernog doba, jedan od prioriteta Ambasade SAD-a. On je podsjetio da je BiH prije 10 godina bila pravi „divlji zapad“ i sigurno utočište za trgovce ljudima.

"Ipak, vi ste odbili odustati od borbe, okupili ste se i vršili pritisak da vam vlasti i međunarodna zajednica prikupe sredstva, uprkos svim političkim preprekama. 2010. godine borba je dosegla vrhunac kada je State Department odlučio dodijeliti BiH status zemlje broj jedan, što znači da je dostigla vrhunac u borbi protiv trgovine ljudima", naglasio je Moon.

Borba protiv trgovine ljudima mora ostati prioritet u BiH, naglasio je Moon.
XS
SM
MD
LG