Dostupni linkovi

Portugalija prihvata uslove MMF


Vlada Portugalije nagovijestila je da je postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom paketu radikalnih mjera štednje da bi dovela u red javne finansije.

U saopštenju se navodi da je Vlada zadovoljna uslovima koje su postavili MMF I EU i da je država sposobna da realizuje preporuke poslije sedme revizije svojih finansija.

Ovo bi moglo da otvori put aktiviranju nove tranše od dvije milijarde eura iz kredita od 78 milijardi eura dogovorenih sa Lisabonom u maju 2011. godine.

Ministar finansija Portugalije Vitor Gaspar predočiće rezultate revizije svojim evropskim kolegama iz eurozone na sastanku tokom dana u Briselu, prenio je AFP.

Najnovija revizija počela je krajem februara, ali je trajala duže i bila teža nego dosadašnje. Ustavni sud je početkom aprila odbio nekoliko predloženih mjera za nacionalni budžet, između ostalog i veliko povećanje poreza za ovu godinu.

Premijer Pedro Pasos Koeljo potom je predstavio nove mjere da bi kompenzovao poništene i smanjio javne troškove za 4,8 milijardi evua do 2015. godine.

Portugalija se istovremeno obavezala da će smanjiti budžetski deficit na 5,5 odsto društvenog proizvoda do kraja ove godine, na četiri odsto sljedeće godine i tri odsto 2015. godine.
XS
SM
MD
LG