Dostupni linkovi

Papa za jedinstvo sa Koptima


Papa Franja pomolio se danas za "potpuno jedinstvo" Rimokatoličke sa Koptskom pravoslavnom crkvom.

Papa se sreo sa aleksandrijskim patrijarhom Tavadrosom Drugim, koji boravi u istorijskoj poseti Vatikanu.

"Naša istrajna molitva, naš dijalog i volja da se iz dana u dan gradi zajednica u zajedničkoj ljubavi, omogućiće nam da učinimo značajne korake ka potpunom jedinstvu", rekao je Franja Tavadrosu Drugom, prvom poglavaru egipatske Koptske pravoslavne crkve koji je posetio Vatikan za poslednjih 40 godina.

Kako je javila agencija Frans pres, papa Franja je ocenio da je potrebno prevazići "vekovno međusobno nepoverenje" dve hrišćanske crkve.

"Iščekujemo dan kada ćemo, u ispunjavanju želje svevišnjeg, biti u mogućnosti da komuniciramo sa jedne stolice", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Patrijarh Tavadros Drugi će se tokom četvorodnevne posete sastati sa predstavnicima različitih službi u Vatikanu, uključujući i zvaničnike zadužene za odnose sa istočnim hrišćanskim crkvama i onima koji su uključeni u unapređenje većeg jedinstva hrišćana.

Planirano je da se patrijarh sastane i sa članovima koptske zajednice u Rimu.

Šenuda Treći, prethodnik Tavadrosa Drugog, poslednji je poglavar egipatskih kopta koji je 1973. posetio Vatikan, kada je zajedno sa papom Pavlom Šestim pokrenuo proces dijaloga između dve crkve.

Papa Jovan Pavle Drugi uzvratio je potom posetom Šenudi Trećem u Egiptu 2000. godine.

Kopti čine oko 10 procenata ukupnog stanovništva u Egiptu, a tenzije i sukobi u njihovim osnosima sa većinskim muslimanima su u porastu od svrgavanja režima Hosnija Mubaraka 2011. godine.
XS
SM
MD
LG