Dostupni linkovi

Slovenija prodaje državna preduzeća


Slovenačka vlada usvojila je mere za stabilizaciju ekonomskog stanja u državi u okviru kojih je povećanje stope poreza na dodatu vrednost (PDV) i prodaja petnaest
preduzeća u državnom vlasništvu.

Ukoliko povećanje PDV-a ne da očekivane rezultate, predviđeno je uvođenje kriznog poreza.

"Ako ukupni porez bude prenet na cene, za prosečnu porodicu koja potroši 250 ili 260 evra mesečno, to znači izdatak od 2,3 evra", komentarisala je dizanje PDV-a predsednica slovenačke vlade Alenka Bratušek.

Ta mera treba da obezbedi za državni budžet prihod od 250 miliona evra, dok će drugim merama biti potrebno obezbediti još 250 do 300 miliona evra, što znači da će krizni porez verovatno biti uveden.

Kako bi povećala budžetske prihode, vlada planira zaustavljanje snižavanja poreza na dohodak pravnih lica, povećanje sudskih taksi i poreza na igre na sreću, kao i uvođenje poreza na nepokretnosti.

Najavljeno je i kažnjavanje ilegalne izgradnje, plaćanje legalizacije objekata, kao i uvođenje poreskih blagajni odnosno informacijskog sistema koji sprečava brisanje računa.

Sve zajedno to treba da obebezbedi prihode budžetu od 540 miliona evra.

Vlada je donela odluku i o prodaji petnaest preduzeća u državnom vlasništvu, a sve mere poslala je na ocenu u Brisel, koji će svoju ocenu dati do 29.maja.
XS
SM
MD
LG