Dostupni linkovi

Rusija je danas održala tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi u okviru
obeležavanja pobede 1945. godine u Drugom svetskom ratu.

Paradi, na kojoj su prodefilovalo 11.000 vojnika i vojni kamioni sa strateškim raketama i drugo rusko naoružanje, prisustvovao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Tačno u 10.00 prema satu na Kremlju, održan je minut ćutanja na Crvenom trgu, punom vojnika, kao na zvaničnoj tribini, gde su se nalazili Putin i drugi gosti, zvaničnici i bivši borci.

Defile je organizovao ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je učestvovao u defileu. Stajao je u crnoj otvorenoj limuzini pozdravljajući vojnike i oficire uz tradiocionalni vojnik urlik "Ura".

"Uvek ćemo se sećati da je zapravo Rusija, Sovjetski Savez, osujetio odvratne i krvave projekte nacista čime su sprečeni da vladaju svetom", kratko je izjavio Putin.

"Naši vojnici su doneli slobodu i nezavisnost boreći se za otadžbinu, oslobodivši Evropu i donoseći pobedu čija će veličina ostati u sećanjima tokom vekova", dodao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da Rusija radi na tome da niko ne može da pokrene neki rat negde. "Sve činimo da jačamo bezbednost na čitavoj planeti", rekao je ruski predsednik.

Više od 25 miliona Sovjeta je poginulo tokom Drugog svetskog rata.
XS
SM
MD
LG