Dostupni linkovi

Incko: Nastavljeni međustranački problemi u FBiH



Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko konstatovao je u najnovijem izvještaju generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da su nastavljeni međustranački problemi u Federaciji BiH. Incko je u izvještaju od 30. aprila ukazao i na nedostatak napretka na zakonodavnom polju na nivou BiH, kao i "osporavanja Dejtonskog sporazuma i suvereniteta BiH od političara iz Republike Srpske", uprkos, kako je naveo, lakoj promjeni vlade.

Iz OHR-a je saopšteno da je Incko istakao da su se "ovi problemi nastavili u pozadini materijalnih teškoća uzrokovanih ekonomskom krizom kojima političke stranke nisu uspjele da se pozabave na ozbiljan ili efikasan način". On smatra da su brojni slučajevi u kojima politički lideri, stranke i institucije zaobilaze, ignorišu ili u nekim slučajevima direktno krše zahtjeve utvrđene ustavima i zakonima radi političke svrsishodnosti.

Incko je konstatovao da OHR i Delegacija EU i specijalni predstavnik EU u BiH, zajedno s ostatkom međunarodne zajednice, i dalje blisko sarađuju i međusobno i sa ključnim partnerima iz BiH s ciljem prevazilaženja političkih nedostataka i povratka zemlje na put koji vodi evroatlantskim integracijama i potpunom poslijeratnom oporavku.

Inckov izvještaj, u kome je izložio situaciju u vezi sa provođenjem mira u BiH, naveo izazove i objasnio strategiju koju je međunarodna zajednica usvojila kao odgovor na ove izazove, obuhvata period od 27. oktobra 2012. godine do 20. aprila 2013. godine. Generalni sekretar un je 3. maja izvještaj dostavio Savjetu bezbjednosti.

To je 43. izvještaj UN koji podnosi visoki predstavnik, te deveti izvještaj od kada je Incko preuzeo ovu funkciju 26. marta 2009. godine.
XS
SM
MD
LG