Dostupni linkovi

Srbija: Uručene nagrade za istraživačko novinarstvo


Nagrade za istraživačko novinarstvo u tri kategorije - štampani, elektronski i on lajn mediji uručene su u sredu uveče na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Nagrade od po 1.200 dolara po katagoriji su dodelili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ambasada SAD povodom Svetskog dana slobode medija, a na ovogodišnji konkurs, osmi po redu, stigao je 101 prilog na čemu je radio 51 novinar.

Nagrada u kategoriji štampanih medija pripala je Sandri Petrušić za serijal tekstova "Dosije bolnice - pare za raspad" objavljenih u nedeljniku NIN u avgustu i septembru 2012. godine. U tekstovima se radilo o nenamenskom trošenju novca predviđenog za rekonstrukciju 20 bolnica u Srbiji.

U kategoriji TV i radio pobedio je prilog Dragana Stankovića i Zorane Jovičić "Kako je potrošeno 19 miliona za Konstantina" emitovanom na RTV Bel ami 21. februara. Reč je o finansiranju pozorišne predstave Konstantin koja je bila deo državne proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

U kategoriji on lajn medija nagrada je pripala novinarima Centra za istraživačko novinarstvo i BIRN-a Jeleni Vasić, Vladimiru Kostiću i Slobodanu Georgijevu za tekstove "Do Bus plusa kroz rupe u sistemu".

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je u sredu uveče na svečanosti da se nagrada na polju istraživačkog novinarstva dodeljuje na Svetski dan slobode medija da bi se odala zahvalnost žrtvama koje "hrabri novinari podnose kako bi promovisali transparentnost i slobodu izražavanja".

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović naveo je da se može reći da istraživačko novinarstvo ne samo da je mera slobode medija već i pokazatelj stepena demokratičnosti društva.
XS
SM
MD
LG