Dostupni linkovi

Kameron pohvalio somalijske vlasti


Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da je Somalija ostvarila veliki napredak u naporima za okončanje sukoba dugih dvije decenije.

Kameron je, uz somalijskog predsjednika Hasana Šeika Mohamuda, u Londonu domaćin današnje Međunarodne konferencije o Somaliji.

Mohamud je rekao da će njegova vlada preuzeti punu bezbjednosnu kontrolu nad Somalijom do 2015. godine. Prema njegovim riječima, njegova vlada je postavila temelje za novi mehanizam rukovođenja javnim finansijama radi sigurnosti da će novac donatora biti potrošen na odgovarajući način.

Somalija je do sada smatrana propalom državom zbog islamističkih pobunjenika, gusarstva i gladi koja je tu zemlju pogodila 2010. i 2012. godine. Vlada, koja je na vlast došla prošle godine, u mnogome zavisi od 18.000 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije.

Nova somalijska vlada je prva koju su u proteklih dvije decenije priznale SAD, Međunarodni monetarni fond i ostali ključni međunarodni činioci koji prisustvuju današnjoj konferenciji u Londonu.

Islamistička organizacija "Al Šebab", koja je povezana sa Al kaidom, pokrenula je oružanu borbu 2007. godine i pod svojom kontrolom drži veliki dio Somalije.

Somalijska vlada potpuno je zavisna od strane pomoći i do sada je odbijala da uspostavi zajedničku nadzornu komisiju za borbu protiv korupcije.

Kameron je najavio da će na konferenciji biti riječi i o potrebi uspostavljanja zajedničke nadzorne komisije za borbu protiv korupcije.

Prema podacima UN, gotovo 260.000 ljudi preminulo je od gladi u Somaliji u periodu od 2010. do 2012. godine.
XS
SM
MD
LG