Dostupni linkovi

Nikšić:Bord MMF donijeće pozitivnu odluku za BIH


 Nermin Nikšić, premijer Federacije BIH
Nermin Nikšić, premijer Federacije BIH
Federalni premijer Nermin Nikšić rekao je danas u Sarajevu da će, prema informacijama kojim raspolaže, BiH danas dobiti pozitivno mišljenje Borda MMF-a o novoj tranši.

"Nadam se da će oni (Bord MMF-a) shvatiti situaciju u kojoj se nalazimo i da će donijeti pozitivnu odluku", rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Bord MMF-a ne donese pozitivnu odluku za 35 do 40 odsto biće umanjene sve budžetske pozicije.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da uhapšeni predsjednik Federacije BiH (FBiH) Živko Budimir potpiše nedavno usvojeni Zakon o boračkoj kategoriji, koji je bio uslov za tranšu MMF-a, Nikšić je rekao da nije kontaktirao Budimira jer je on imao dovoljno vremena i prostora da izvrši svoju ustavnu obavezu i potpiše taj zakon.

"To je po meni još jedno u nizu sabranih djela predsjednika FBiH koji se predstavljao kao zaštitnik Ustava i Zakona, a vidi se šta je radio", rekao je on.

Nikšić je istakao da Budimir nije iznad Zakona, Ustava niti parlamenta koji ga je birao i njegovo je bilo da potpiše ukaz o proglašenju Zakona koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH.

Federalni premijer je najavio da će se uskoro u parlamentarnoj proceduri naći izmjene i dopune Zakona o pomilovanjima, ali zbog posljednjih događaja nisu htjeli da ga pošalju u Parlament FBiH da ne bi bilo da je to reagovanje na posljednju akciju.

Ambasador Velike Britanije u BiH Najdžel Kejsi istakao je da je njih brinula situacija u vezi sa vrlo čestim pomilovanjima u FBiH.

Kejsi je naglasio da se u većini zemalja pomilovanja daju samo u vanrednim situacijama i dodao da se nada da će ovaj posljednji slučaj dovesti do revizije Zakona o pomilovanjima.
XS
SM
MD
LG