Dostupni linkovi

Preminuo bivši italijanski premijer Andreotti


Giulio Andreotti, višestruki italijanski premijer i jedan od najuticajnihih italijanskih političara posle Drugog svetskog rata umro je danas u 95. godini.

Andreotti, jedan od stubova italijanske posleratne politike rođen je 14. januara 1919. u Rimu, imao je u posljednje vrijeme probleme sa zdravljem, a u avgustu 2012. nekoliko dana je proveo u bolnici zbog aritmije.

Umro je danas oko 10.00 sati u svom domu u Rimu, naveli su mediji.

Andreotti je dominirao italijanskom politkom od Drugog svjetskog rata sve do početka 90-ih kada je podnio ostavku.

U svoje vrijeme, Andreotti je bio jedan od najmoćnijih ljudi u Italiji. On je učestvovao u pisanju nacrta ustava države poslije Drugog svjetskog rata, bio član parlamenta 60 godina, sedam puta je bio premijer, a u nekoliko vlada bio ministar unutrašnjih poslova, odbrane i vanjskih poslova. Od 1991. je doživotni senator.

Po političkom opredeljenju hrišćanski demokrata, Andreotti je optužen da je razmijenio "poljubac časti" sa dugogodišnjim glavnim bosom italijanske mafije, a bio je pod istragom zbog uloge u ubistvu novinara Mina Pekorelija koji je objavio navode da je Andreotti povezan sa mafijom i otmicom Alda Mora.

Sud ga je posle trogodišnjeg procesa, 1999. oslobodio svih optužbi, ali je posle žalbe, u novembru 2002. osuđen na 24-godišnju kaznu zatvora. Tada 83-godišnji Andreotti odmah je oslobođen dok traje žalbeni postupak. Kasnije ga je sud oslobodio optužbi za povezanost s mafijom.
XS
SM
MD
LG