Dostupni linkovi

Papa se založio za socijalnu pravdu



Papa Franja apelovao je danas povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja, pred hiljadama vernika na Trgu Svetog Petra, na političke lidere u svetu da učine sve što je u njihovoj moći da se otvore nova radna mesta i založio se za socijalnu pravdu.

Papa je osudio "rad u robovskim uslovima" tekstilnih radnika u Bangladešu, gde je u prošlinedeljnj tragediji stradalo više od 400 ljudi.

"Naslov koji me je posebno pogodio na dan tagedije u Bangladešu bio je 'Živeti sa 38 evra mesečno'. Toliko su bili plaćeni oni koji su umrli. To je ono što zovemo robovskim uslovima rada", rekao je papa u homiliji.

Papa Franja je poručio da "idemo protiv Boga ako ne platimo ljude pošteno, ne damo im posao zato što isključivo vodimo računa o finansijskim rezultatima i zaradi".

"Kada je jedno društvo organizovano tako da svakome ne pruža šansu da radi, takvo društvo nije pravedno", rekao je papa.

Najmanje 402 osobe poginule su kada se prošle srede urušila osmospratnica u predgrađu Dake, u kojoj se nalazilo pet tekstilnih radionica. To je najveća nesreća u tekstilnoj industriji Bangladeša, koja ostvaruje godišnji prihod od 20 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG