Dostupni linkovi

Za povratak u BiH prijavila se 2371 hrvatska obitelj


Prijave za povratak u Bosnu i Hercegovinu na temelju javnog poziva koji je raspisalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH do sada je podnijelo 4100 izbjegličkih obitelji od čega je nešto više od polovice hrvatskih, prenijela je u subotu Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Podatak da se na poziv do sada se prijavila 2371 hrvatska obitelj dobio je banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica koji je o problemu povratka izbjeglica razgovarao s predstavnicima nadležnog bosanskohercegovačkog ministarstva.

Provodeći zaključke regionalne donatorske konferencije o povratku izbjeglica održane u travnju 2012. godine u Sarajevu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspisalo je javni poziv izbjeglicama iz te zemlje koje žive u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori da se prijave za dodjelu pomoći za rekonstrukciju stambenih objekata ukoliko se žele vratiti u prijeratna prebivališta.

Njih 1490 planira povratak na područje današnje Republike Srpske dok 426 obitelji želi pomoć za povratak na teritorij Federacije BiH.

Ove bi godine na raspolaganju za povratnike trebalo biti 82 milijuna eura no u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH upozoravaju kako Europska razvojna banka kasni s dodjelom donatorskih sredstava a građevinska je sezona već uvelike počela, navodi KTA.
XS
SM
MD
LG